Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnáziuma, Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma

Iskolabemutató

 

Iskolánk egy nagy múltú, több mint 100 évvel ezelőtt alapított intézmény, mely szép környezetben, a városközponthoz közel fekszik. Az iskola jól felszerelt, több szakterem, informatikai termek, logisztikai labor segíti munkánkat. Van iskolai könyvtár, menza, kollégium, iskolai büfé és épül a tanuszoda is. Intézményünkben több mint 600 diák tanul. Kollégáink több éves tapasztalattal rendelkeznek, többen közülük nyelvvizsgáztató, emelt szintű érettségi vizsgáztatói feladatot is ellátnak. Iskolánkban működik énekkar, művészeti szakkör és sportkör (kézilabda) is. A jelentkezők idegen nyelvek terén választhatnak angol, német, spanyol vagy orosz nyelvekből. Gimnáziumban két idegennyelvet, szakgimnáziumban egy nyelvet tanulnak a diákok, de igény esetén –szakkör keretében - akár plusz nyelv is oktatható.


Testvérvárosi kapcsolattal is büszkélkedhetünk, két német iskolával ugyanis már évek óta rendszeres, jó kapcsolatot ápolunk (Neuerburg, Bad-Salzungen). A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum és a Református Kollégium diákjaival rendszeresek a cserekapcsolatok. Az angol nyelvi munkaközösség kétévente Angliába szervez utazást, nyelvgyakorlás céljából. Hagyomány nálunk az iskolai alapítvány által szervezett jótékonysági bál, Gólya-túra a 7. osztályosoknak, Gólyatábor, Gólyaatlétika a 9. évfolyamos diákok örömére. 10. osztályban kerül megrendezésre a Nemzetek Kultúrája, a 11. évfolyam a Diákönkormányzati Nap szervezésében vesz részt, a végzősök pedig a Szalagavatóra készülnek.


Minden évfolyamon folyik gimnáziumi és szakgimnáziumi oktatás egyaránt. Három gimnáziumi és két szakgimnáziumi osztályt indítunk évfolyamonként.


A 2013/2014-es tanévben vezettük be először a hat évfolyamos képzést, ami az azóta eltelt három tanév alapján jó kezdeményezésnek bizonyult. Az itt eltöltött hat év alatt ugyanis sok-sok iskolai programban vesznek részt a diákok, külföldre utazhatnak, örök barátságok szövődhetnek, mindemellett az érettségire való eredményes felkészüléshez nem négy, hanem hat év áll rendelkezésükre.

Emellett nyelvi előkészítő, általános gimnáziumi osztály – mely fele részben emelt óraszámú humán illetve reál tagozattal működik.

A nyelvi előkészítő osztályban igen sok diák szerzi meg a középfokú nyelvvizsgát az öt év alatt, de egyre többen felsőfokú vizsgával, akár két középfokú nyelvvizsgával is büszkélkedhetnek. Ezt a képzést elsősorban az idegen nyelvek iránt érdeklődő tanulók számára hoztuk létre, ahol a tanulóktól az átlagosnál magasabb szintű nyelvi és kommunikációs készséget várunk el.

Az általános-humán tagozaton a 9. évfolyamtól kezdve, az osztály egyik fele általános gimnáziumi képzésben részesül, de az informatika tárgyat magasabb óraszámban tanulják. Az osztály másik felének magyar és történelem tárgyakból plusz egy óra van az órarendjükbe beépítve.

Szakgimnáziumi tagozatunkon két osztály működik 4+1 éves képzési formával. Ez azt jelenti, hogy az érettségit követő egy év alatt emelt szintű technikusi szakképesítés szerezhető.

A rendészeti képzést először a 2008/2009-es tanévben vezettük be és ez azóta is népszerű, kedvelt tagozat. A tanulók a 9-12. évfolyamon elméleti, közismereti tárgyakon kívül magas óraszámban szakmai elméleti és gyakorlati képzést kapnak, mint például önvédelem, rendészeti jog, személy- és vagyonvédelmi ismeretek. Érettségi illetve egy év technikusi képzés után rendészeti területen, rendőrségnél, katasztrófavédelemnél tudnak elhelyezkedni.

A másik szakgimnáziumi osztály részben pénzügyi-számviteli ügyintéző tagozatú, részben irodai titkár, ahol az elméleti tárgyak mellett nagy arányban szakmai, gyakorlati képzés is folyik. Főbb tárgyak: ügyvitel, vállalkozási ismeretek, gépírás, titkári ügyintézés.

Iskolánk kínálatát gyarapítja az érettségi utáni logisztikai és szállítmányozási ügyintéző, emelt szintű, két éves OKJ képzés, mely egy komplex szakmai vizsgával zárul. 13. év végén a tanulóknak 160 órás összefüggő nyári gyakorlatot kell teljesíteniük egy külső vállalatnál, szervezetnél. Célunk, hogy tanulóinknak olyan alaptudást biztosítsunk, mellyel a gazdasági élet több területén -marketing, logisztika, fuvarozás-szállítmányozás, raktározás, sikeresen el tudjanak helyezkedni.

A 2016/2017-es tanévtől – miután intézményünk csatlakozott a Miskolci Szakképzési Centrumhoz - felnőttoktatást is folytatunk, esti munkarendben.

1971 óta rendezzük meg a Hancsók Kálmán megyei matematika versenyt, melynek érdekessége, hogy szóbeli megmérettetésen is részt vesznek a tanulók.

2014 óta Akkreditált Kiváló Tehetségpont intézményünk. Igyekszünk minél több lehetőséget adni diákjainknak, hogy tehetségüket kibontakoztathassák, minél jobban felkészüljenek a továbbtanulásra, a munkába állásra. Rendszeresen szervezünk tanulmányi kirándulásokat, részt veszünk pályázatokban (Comenius, Erasmus, Határtalanul, NTP), a felsőoktatási intézményekkel való együttműködésre is gondot fordítunk.


 


Aktuális képzéseinkről az iskola honlapján tájékozódhatnak.Egy kis érdekesség…

Tudta-e, hogy iskolánk első igazgatója Bayer Róbert, a Magyar Nemzeti Futballválogatott tagja volt?


Elérhetőség, kapcsolat:


Juhász Jánosné

tagintézményvezető 49/500-033/105

Barnóczky Lászlóné

tagintézményvezető-helyettes 49/500-033/106

Tállai Andrásné

tagintézményvezető-helyettes 49/500-033/107

Fügedi Dóra

gyakorlati oktatásvezető 49/500-033/107

Hegyiné Szél Zsuzsanna

kollégium vezető


Cím: 3400 Mezőkövesd, Mátyás király út 146.

Tel.: 49/500-033

Fax: 49/500-034

e-mail: szlgimi@t-online.hu

honlap: www.szlgimi.hu