Harmadik helyezett a Berzeviczy csapata a IV. Schnitta Sámuel Országos Gasztronómiai emlékverseny döntőjében.

 

Az ország legjobb vendéglátós tanulói mérették meg magukat a IV. Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékverseny döntőjében, Veszprémben.

 A régiós elődöntőkön az ország közel harminc oktatási intézményének mintegy kétszáz diákja versenyzett a döntőbe kerülésért, az Észak-magyarországi régiót Miskolcról, a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma csapata képviselte. A döntőt március 16-17-18-án rendezte a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület.

 

 A verseny csütörtök reggel a Séf Szakképző Iskola tantermében egy ötven-ötven kérdésből álló szakmai totó kitöltésével kezdődött a felszolgálók, valamint a konyhai versenyzők részére. A pincérek második feladata egy idegen nyelvi szituációs beszélgetés volt az ott jelenlévő angol és német nyelvű lektorokkal.

A verseny második napja a Séfkrajcár oktatási éttermében a pincérek alkalmi terítésével kezdődött, amihez az előre megadott tíz téma közül a „Húsvéti díszebéd Hollókő településen”-t sorsolták ki, s minden csapatnak ehhez kellett étel- és italsort összeállítania, a helyszínen lévő éttermi eszközökkel megterítenie, valamint számítógépen menükártyát szerkesztenie.

Közben a szakácsok és a cukrászok is megkezdték a munkát, akiknek a csapatok számára előre ismert alapanyaglistából, öt óra alatt egy hatfogásos ételsort kellett elkészíteniük. Meleg előételként minden csapat számára fogas filét kellett készítenie, főételnek pedig szarvasmarha comb fehérpecsenyéje volt a kötelező alapanyag, amit a pincérek az ételsor kiszolgálásához meghívott vendégek előtt szeleteltek, majd tálaltak.

A pincérek megterített alkalmi asztalait, élőmunkáját a Schnitta egyesület által delegált zsűri értékelte: Török István, Barabás Zoltán, Meszes István, Meskál Tibor és Punk Ferenc, valamennyien Schnitta Sámuel díjas éttermi mesterek.

Már besötétedett, amikor a pincérek feladataikat megoldva befejezték az első napi versenyt egy utolsó, eszközfelismerés feladattal (húsz darab éttermi eszköz). A szakácsok és cukrász csapattag azonban csak ekkor kezdték a hat személyes dísztál és -torta készítésének előkészületeit.

A verseny harmadik napján a közönség is aktív részese lehetett a látottaknak, a vendéglátással kapcsolatban lévő iskolák tanulói, a Veszprémből és környékéről érkezett érdeklődők, szakmabeliek a részesei lehettek a pincérek által bemutatott pezsgő töltési és italkeverési versenyrésznek.

Ezen nap reggelén a szakácsok és cukrászok munkái kerültek ki a csapatok bemutató asztalaira, ezeket a munkafolyamatokat Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnöke is a helyszínen követte, aki a verseny mindhárom napján jelen volt a fiatalok között. A díszmunkákat a szakmai zsűrik értékelték.

Nagy sürgés, forgás volt a kiállított termékek körül, az érdeklődők kapkodták a fejüket a látványos munkákat szemlélve, a csapatok munkáit több százan tekintették meg.

A dobogón végzett csapatok serleget, oklevelet és érmeket kaptak, emellett minden érmes a Baptista Szeretetszolgálat pénzjutalmát vihette haza. Ezen felül a Magyarok Világszövetségének elnöke Patrubány Miklós könyvjutalmat adományozott a tanulók számára.

 

A IV. Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékverseny összetett végeredménye:

 

1. Soproni Szakképzési Centrum Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Sopron

2. Veszprémi Szakképzési Centrum „SÉF” Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Veszprém

3. Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma, Miskolc

A miskolci csapat tagjai – Bodnár Dávid, Janó Dániel, Janó Márió, Jakab Kinga, Siroki Daniella.