Szakiskolások tanulmányi versenyének országos döntője a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskolája és Szakiskolájában

 

2016. április 23-án 10. alkalommal rendezte meg a debreceni Suliszerviz Pedagógiai Intézet az Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Versenyt a 9-10. évfolyamos szakiskolás tanulók számára. A döntő forduló lebonyolítására a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskolája és Szakiskoláját kérték fel, mivel az intézmény 2009 óta minden évben magas színvonalon szervezte meg a verseny észak-magyarországi regionális fordulóját.

Az elődöntőkön 7 régió és a főváros több ezer tanulója versenyzett 3 tantárgycsoportban: humán, reál és komplex kategóriákban. A miskolci döntőbe 30 település 37 iskolájából érkeztek a legjobbak. 74 szakiskolás az írásbeli, gyakorlati és szóbeli versenyrészeken mutatta meg tudását a neves tanárokból álló versenybizottság előtt a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskolája és Szakiskolájában. 9 külhoni diák külön reálkategóriában versenyzett, ők Felvidékről, a Vajdaságból és Székelyföldről érkeztek.

A döntő megnyitóján Kiss Gábor, Miskolc Megye Jogú Város Önkormányzatának alpolgármestere köszöntötte a versenyzőket, a kísérő tanárokat és a versenybizottság tagjait. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a szakmai tudás megszerzéséhez elengedhetetlen a közismereti tantárgyak ismereteinek elsajátítása.

A rendezvényen képviseltette magát a Nemzetgazdasági Minisztérium Szakképzésért és Felnőttképzésért Felelős Helyettes Államtitkársága Bruckner László főosztályvezető részvételével, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal Stáger Imréné szakmai főtanácsadó és Kovátsné Vörös Ágnes projektvezető részvételével, akik a kísérő tanárok számára szervezett szakmai konferencián a szakiskolai közismereti képzés aktualitásairól, tartalmi megújításáról tájékoztatták a résztvevőket.

A rangos versenyen városunk szakiskolás tanulói közül Pataki István, a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskolája és Szakiskolájának 9. évfolyamos tanulója került a humán tantárgycsoport döntőjébe, ahol a 12. helyezést érte el, és átvehette az Alapítvány a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképzésért különdíját is.

Az eredményhirdetésen Kovács János, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója gratulált a versenyzőknek, további sikereket kívánt az iskolai életben és a munkaerő piacon is.

Képek: