Török középiskolások a Kósban

 

Egy megnyert ERASMUS pályázat eredményeként 2016. február 7-27. között Isztambulból török középiskolásokat láttunk vendégül az iskolánkban. A Mehmet Emin Horoz Anatóliai Műszaki Szakközépiskola 14 tanulója, 3 pedagógusa és egy tolmács érkezett iskolánkba, hogy itt tanulmányozzák a logisztikában alkalmazott módszereket. A 11. évfolyamos tanulók iskolájukban logisztikát, különféle anyagmozgatást, közúti, vasúti, légi és vízi szállítást tanulnak, így a szakmai programok jelentős részét a szállítással, rakodással, raktározással kapcsolatos ismeretek tanulmányozására fordítottuk. A program részeként megismerkedtek az iskolánkkal, az itt folyó képzésekkel és a nálunk alkalmazott oktatási módszerekkel. A sajóparti tantelepünkön a szakmai gyakorlati oktatást tekintették meg. A város más középiskoláiban is szerveztünk számokra látogatásokat, így megtekintették az Andrássy, a Bláthy és a Fazola Szakközépiskolákban folyó képzéseket. Ezáltal átfogó ismereteket szerezhettek a magyar szakközépiskolai oktatási módszerekről. Szakmai üzemlátogatásokat is szereztünk, elvittük őket a Miskolci Közlekedési Vállalat telephelyére, ahol a személyszállítás számítógépes tervezése mellett megismerkedhettek a Zöld Nyíl projekt keretében beszerzett villamosokkal és a közforgalomban a közeljövőben megjelenő, folyékony gázzal meghajtott környezetkímélő új autóbuszokkal.

A Magyar Államvasutak Oktatási Központjában a teher- és személyszállítás logisztikájáról hallgattak meg előadást, majd közelről megismerkedhettek a magyar vasutakon közlekedő mozdonyokkal, teher- és személyszállító szerelvényekkel.

A Miskolci Egyetem Logisztikai Tanszékén megtekintették a számítógéppel vezérelt különféle polcos, görgős, tálcás, stb. anyagtárolási módokat, a felső sínpályás anyagmozgatási rendszereket és az anyagmozgató robotokat. Az egyetemen meglátogatták a műszaki tudományok alapműveit bemutató Selmeci Műemlék Könyvtárat és az egyetem központi épületét.

Az iskolában további előadásokat hallgattak meg a légi, vízi, vasúti és közúti szállításokról, továbbá olyan speciális szállítási módokról is, mint a kamionok vasúton és hajón történő szállítása. Előadások hangzottak el a konténeres szállításról, az új személygépkocsik trélerrel történő szállításáról és más speciális szállító eszközökről.

Diákjaink angol nyelvű power-pointos látványos előadásokon dolgozták fel a több évszázadot átölelő török-magyar, változó kimenetelű csatározások történetét.

A szakmai tanulmányok mellett maradt idő a város nevezetességeinek bemutatására is. Megtekintettük a belváros nevezetességeit, a Pannon Tenger Múzeumot, a Kós Házat, az Avasi Református templomot és számos más látnivalót. Megnézték a Diósgyőri Várat, a diósgyőri papíripari múzeumot, kirándultak Lillafüreden, ahol gyönyörködtek a Palotaszállóban, a vízesésben, a függőkertekben és az Anna barlangban.  

A hétvégeken nagyobb kirándulásokat is tettek, jártak Egerben, Mezőkövesden, Budapesten, Debrecenben, Pécsett továbbá külföldön is, Bécsben és Kassán.

A pihenésre, kikapcsolódásra is jutott idő, vendégeinket elvittük az európai hírű tapolcai barlangfürdőbe és délutánonként magyar diákokkal sportolhattak az iskolánkban. Két alkalommal közös zenei estet szerveztünk, más alkalommal lézerfegyveres csapatjátékon vehettek részt a Korona étterem pincelabirintusában.

Utolsó nap búcsúvacsorán köszöntünk el barátainktól, akik sok szakmai tapasztalattal és élményekben gazdagon indultak haza és köszönték meg a szívélyes fogadtatást.

A mi tanulóink is profitáltak az új kapcsolat létrejöttéből, gyakorolhatták az idegen nyelvű kommunikációt és új baráti kapcsolatok jöttek létre.

 

Kocsis István

tagintézmény-vezető