CNC országos programozási és gépkezelői szakmai verseny

2016

 

Idén 26. alkalommal rendezték meg a műszaki életben csak a versenyek versenyének nevezett CNC országos programozási és gépkezelői szakmai versenyt. A nívós verseny elődöntőjébe 113 tanuló indult az ország minden részéről. Közülük választották ki a legjobb 23 személyt, akik a döntőben mérhették össze tudásukat, melynek helyszínt az NCT Akadémia biztosított Budapesten.

A Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula szakközépiskolája 4 tanulót indított az elődöntő kapcsán, és ebből már rekordnak számító módon hárman be is kerültek az országos döntőbe, a legjobb 23 közzé. Az elődöntő 2016. 03. 01-én zajlott le, míg a 3 napos döntőt 2016. 03. 31 – 2016. 04. 02 között rendezték meg, végül egy tanuló visszalépett, így 22-en mérkőztek meg.

A döntőben 12 legnevesebb Iskola képviseltette magát Nyíregyházától Budapestig, Debrecentől Vácig, Hajdúnánáson keresztül Pakson át egészen Szegedig sok helyről érkeztek a versenyzők, míg Miskolcot az Iskolánk diákjai képviselték.

A háromnapos döntő kemény feladatait tanulóink sikerrel megoldották. Az írásbeli feladatmegoldás kompetencián alapult, majd következetett a programírás, ahol csak a CNC szimulátorra, és a saját tudásukra támaszkodhattak. Ezt követte a CNC gépen történő gyártás adott program alapján. Itt nekik kellett a késeket bemérni, korrekciózni, a nyers darabból a munkadarabot méretre legyártani, és a késztermék méretét ellenőrizni, lemérni és minősíteni. Majd egy kemény szóbeli megmérettetés is várt rájuk, ahol szintén számot kellett adniuk a megszerzett tudásukról az NCT Akadémia elnöke előtt egyénenként.

A versenyben pedig végeredményként: A Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Szakközépiskolájából Pék Péter 2/14 GTA osztályos tanuló óriási mezőfölénnyel első helyen végzett!!! Ezzel kiérdemelte az ország legjobb CNC programozója és gépkezelője címet a kategóriájában. Az 5., 4., 3. helyezettek között 1-1-1 pont különbség volt csupán, míg a 3. és a 2. helyezett között már 23 pont, és a második és első helyezett között pedig 24 pont különbség volt, ami elképesztő siker és páratlan teljesítmény!!!

Ezen kívül szintén a 2/14 GTA osztályból Sipos László 9. helyezést ért el, továbbá történelmet írva, a verseny történetében először bekerült az 1/13 GT osztályból Bihari Dániel, aki végül az országos 21. helyet szerezte meg. Ez azért történelmi eredmény, 13.-as tanuló még soha nem indult ezen a versenyen, az elődöntőből nem jutott még tovább.

Mindenki felettébb jól szerepelt és teljesített a felkészült, erős mezőny ellenére is.

Összesítésben pedig az Iskolánk az előkelő országos 2. helyet érte el. Rengeteg ajándékot kaptak a diákok, de az örömük ettől függetlenül teljes, mindenki elégedetten tért haza.

Köszönet a felkészítő tanárok készséges és önfeláldozó munkájáért, segítségéért, hiszen megannyi külön órát töltöttek el a diákokkal a siker érdekében. A felkészítő tanároknak: Zétényi Attila, Géczy István és Ujvárosi Sándor voltak.

A versenyről további információ található az NCT Akadémia saját honlapján, és a Facebook oldalán:

http://akademia.nct.hu/hu/orszagoscncverseny/2015_2016_

https://www.facebook.com/NctAkademia/photos_stream?tab=photos_albums

Képek: