Miskolcon először került megrendezésre az Európai Szakképzési Hét keretén belül 2018. november 06-án az „Építsd a jövőd!” Építőipari szakmai találkozó, pályaorientációs rendezvény.

Helyszíne a Miskolci SZC Fazola Henrik Építőipari és Művészeti Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája volt.

 

KÉPEK A RENDEZVÉNYRŐL

 

A programon résztvevő vállalkozások:

PM-Energo Kft.

Partner Mátrix Kft.

Robert Bosch Kft. Termotechnika Üzletág

LB Knauf Magyarország Kft.

Leskó Zsolt – Épületgépészeti bemutató (Bobcat látvány show)

A programon résztvevő intézmények:

Miskolci SZC Fazola Henrik Építőipari és Művészeti Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Miskolci SZC Kós Károly Építőipari Szakgimnáziuma

Ózdi SZC Deák Ferenc Szakképző Iskolája és Művészeti Szakgimnáziuma

Ózdi SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Szakképző Iskolája

Szerencsi SZC Aba Sámuel Szakközépiskolája

 

A pályaorientációs rendezvényt Alvári Ferenc, a Miskolci Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese, valamint Rostás László Ybl-, Pro Architectura- és Építészeti Nívó Díjas építészmérnök, a Miskolci Megyei Jogú Város polgármesterének építészeti főtanácsadója nyitotta meg.

Alvári Ferenc kiemelte, hogy az „ Építsd a jövőd!” Építőipari szakmai találkozó, pályaorientációs rendezvény az Európai Szakképzési Hét keretében került megrendezésre.

A résztvevők figyelmét ráirányította arra, hogy az építőipari szakmákra mindig szükség volt, és egyre keresettebbek az építőiparban dolgozó jó szakemberek, újra fellendült az építőipar.

Rostás László hangsúlyozta a kétkezi munka jelentőségét, azt hogy szükség van a jól képzett szakemberekre, akiknek mindig is meg lesz a becsülete.

„A kétkezi munkát nem kell szégyellni…”. Soha nem szégyellte Rostás László sem, aki építőipari szakközépiskolában érettségizett. Egyetemista évei alatt is és végzett építészmérnökként is mindig tudott külön bevételre is szert tenni. Sosem szégyellte a kétkezi munkát sem, mindig emelt fővel járhatott.

„A jó rajzkészségemmel először azt gondoltam, hogy képzőművész leszek. A szüleim azonban meggyőztek arról, hogy ezt a tudásomat máshol is kamatoztathatom, szükség van egy biztos megélhetést biztosító szakmára. Így esett a választásom az építészetre, hiszen építeni, építtetni mindig fognak az emberek” – mondta Rostás László.

Az építőipari szakmai találkozó célja az volt, hogy a pályaválasztás előtt álló általános iskolai tanulók, gimnáziumban tanuló fiatalok, az érdeklődő felnőttek megismerhessék az építőipari, és az építőiparhoz kapcsolódó szakmákat.

A látogatók megismerhették a számítógépes tervezést, rajzolást; megtervezhették „Álmaik Otthonát!”; megismerkedhettek a korszerű fűtésrendszerek rejtelmeivel; készíthettek boltívet, megbirkózhattak a falsarok felrakásával. Részt vehettek épületgépészeti bemutatón, láthatták az állványozást, famegmunkálást, a folyékony tapéta felsimítását, a festést, interaktív módon lehetőség volt ezek kipróbálására.

Nagy érdeklődéssel tekintették meg a Dr. Bereczki Zoltán építész által készített, „A diósgyőr-vasgyári kolónia”, valamint a „Perecesi bányásztelep épületeinek 3D-s modellezése” című videóanyagot. Az animációban bemutatja saját városát olyan módon, hogy a terület térképén háromdimenziós, virtuális modellekkel szemléltette az általa fontosnak tartott épületeket.

A Miskolci SZC Kós Károly Építőipari Szakgimnáziumának tanulói prezentációval színesített beszámolót tartottak a Miskolci Kolera Temetőben (mely Miskolc Város I. világháborús temetkezési helye volt), valamint a temetőkápolnán végzett építészeti állagmegóvó, konzerváló, felújítási munkálatairól,.

Nagy tetszést aratott Leskó Zsolt bobcates látvány showja, akrobatikus bemutatója is.

A rendezvényen megjelent cégek bemutatták, hogy milyen jövőképet kínálnak a jól képzett, OKJ-s végzettséggel rendelkező fiatal szakemberek számára. A cégek képviselőinek segítő közreműködése is hozzájárult ahhoz, hogy színvonalas programról számolhatunk be.

 

Építsd a jövőd: bemutató az építőipari szakmák szépségeiről Miskolcon (Képgalériával!)Minap.hu